Cytuj:
*5kg truskawek
* 1 mały błyskawiczny kisiel truskawkowy
* 3 łyżki dżemu (lub musu)
truskawkowego
* 2 szklanki przesianej mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 2 duże jajka
* 1 szklanka jogurtu greckiego
* 25g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy
* cukier puder
-Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukier mieszamy z cukrem wanilinowym, topimy masło.
-Wymyte i odszypułkowane truskawki kroimy i dzielimy na dwie części. Przygotowujemy kisiel (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i mieszamy go z dżemem (musem). Połowę kisielu łączymy z połową truskawek.
-Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy jogurt, roztopione masło i mąkę. Mieszamy krótko i delikatnie łyżką, by masa nie straciła swojej puszystości.
-Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (20 x 30 cm) lub tortownicę (średnica 25 cm). Na masę "pacamy" miejscami truskawki wymieszane z kisielem. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, w powstałe zagłębienia nakładamy pozostały kisiel i posypujemy go resztą pokrojonych truskawek. Dekorujemy cukrem pudrem.